Casa Anca

Monumentul de arhitectură „Casa Anca” din Copalnic Mănăştur, în cei peste 100 de ani de existenţă, a fost martorul multor evenimente istorice şi culturale. Printre altele, aici a fost scris şi cântat pentru prima dată „Ionel, Ionelule”, compoziţie a lui George Sbârcea (Claude Romano), aflat în vacanţă la familia Anca.

Casa Anca – Copalnic Mănăştur

Despre monument aflăm mai multe din istoria familiei Anca, relatată de către Lucian Anca în Revista Vatra Chioreană: Iuliu George Anca s-a născut la Copalnic Mănăştur la 22 aprilie 1870. Şcoala primara a făcut-o la Baia Mare in limba maghiara. Gimnaziul l-a urmat in cel mai romanesc ,,focar de cultura” al Ardealului, la Blaj, pe care îl finalizează in 1888. Din toamna anului 1888 îl găsim studiind la Viena. Şederea sa in capitala imperiului lui Franz Iosif a durat aproape 9 ani, timp in care si-a terminat studiile medicale,venind in tara cu o diploma de absolvire a facultăţii de medicina pe hârtie de pergament cu sigiliul si antetul imparatului Francz Iosif.

Dupa terminarea studiilor vieneze tânărul doctor isi incepe activitatea ca medic in Buciumi. Din 1901 devine medic de circumscripţie si apoi de plasa in Copalnic Manastur. Se casatoreste cu Marieta Iernea, fiica protopopului din Ciumesti, o persoana cu vadite calitati artistice, care probabil s-au transmis generaţiilor următoare.

Tinerii casatoriti incep nu peste mult timp, cam prin 1906 construirea unei frumoase case, foarte mari pentru vremea aceea, pe care o putem vedea si azi vis-a vis de biserica ortodoxa, casa care a intrat, datorita ineditului construcţiei sale arhitecturale, in patrimoniul national,ca monument istoric. Este o clădire solida, construita judicios si cu funcţionalitate, dispunând de toate facilitatiile pe care timpurile acelea le permiteau unei asezari la tara. Toate usile si ferestrele, spre exemplu, au fost comandate de la Budapesta si au sosit cu trenuletul care trecea prin Colalnic Manastur in anii aceia pe un terasament care mai exista si azi in lunca si caruia localnicii il numesc ,,Strec’’.

In dreapta, Casa Anca si Biserica Ortodoxă – monumente istorice din Copalnic Mănăştur